Home Ziare si reviste
Ziare si reviste
Ziare si reviste PDF Imprimare Email
Ziare si reviste
Scris de irina86   
Miercuri, 15 Iunie 2011 11:56

In Romania gasim multe ziare si reviste straine dar si romanesti. Ziarele din tara sunt majoritatea romanesti, revistele insa sunt straine si uneori doar traduse. Atunci cand se incearca traducerea unor ziare si reviste informatiile care trebuiau sa fie transmise se pierd pe drum, mai ales daca traducatorul nu este o persoana cu experienta si de meserie.

Asa ajung ziare si reviste sa apara cu stiri importante despre Nigeria cand stirea era defapt despre Niger, sau invers. Din cauza unor mici greseli facute de cineva putin uituc sau pur si simplu nepriceput, ne trezim in case cu ziare si reviste care nu sunt mai mult decat niste glume neplacute. Daca am fi cu totii lamuriti ca astfel de lucruri se intampla in reportaje din ziare si reviste respectate nu am mai fi uimiti cand auzim ceva la telvizor iar in ziarul cumparat azi scria exact invers.Sa nu va imaginati ca la televizor nu se petrece acelasi lucru, stiri traduse prost ajung si ele sa fie transmise mai departe, la fel ca in ziare si reviste. Partea proasta insa este ca atunci cand stirea este tradusa prost, de trei persoane separate sa zicem, si fiecare a inteles altceva, pe noi, pe publicul nevinovat, ne baga in ceata complet.

Nici nu este nevoie sa mai aduc aminte de stirile comandate care apar in ziare si reviste. Reporterului sau jurnalistului X i se spune sa scrie despre Y si ce a patit el. Nu numai asta dar trebuie sa scrie despre Y si i se spune si ce sa spuna despre Y, nu neaparat ce sa spuna bineinteles, dar i se comunica cum trebuie sa iasa Y, prost sau bine, in functie de cine e el si pe cine cunoaste.

Trista poveste, nu mai poti avea incredere in nici o sursa de informatii, nu incredere totala. Este nevoei de exercitiu ca sa poti sa inveti sa citesti printre randuri. Asa se intampla la noi in ziare si reviste, am convingerea insa ca nu numai la noi ci peste tot se intampla asta, in ziare si reviste, la televiziuni, la radio...chiar si barfe aruncate pe strada. Nu stiu cine sunt "ei" dar vor sa ne confuzeze.

Ultima actualizare în Joi, 16 Iunie 2011 09:01
 


Sondaje

Este important pentru dv. sa cititi presa in fiecare zi?
 

Vizitatori Online

Avem 3 vizitatori şi 2 membri online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com